20 Οκτωβρίου 2015

Δόμνα Χελώνα η νέα μας φίλη

Σήμερα μπήκαμε στην ενότητα «Η παρέα» στο μάθημα της Γλώσσας.
Στην ενότητα «Που είναι ο Άρης;» αφιέρωσα αρκετό χρόνο. Δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε. Με αργά και σταθερά βήματα προχωράμε έτσι ώστε να μην αφήνουμε κενά.
Σήμερα λοιπόν γνωρίσαμε τη φωνούλα Αα . Ήταν πολύ εύκολο γιατί το είχαμε συναντήσει ξανά στην πρώτη ενότητα.
Γράψαμε το γράμμα στο πρόχειρο, το ζωγραφίσαμε, το φτιάξαμε με πλαστελίνη, το κυκλώσαμε στο βιβλίο και στην φωτοτυπία.



Είδαμε από την Εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σειρά  « Ένα γράμμα μια ιστορία» την Αχτένιστη Αγελάδα και ακούσαμε το” Αχ και να μουν αχινός»  από τα Λάχανα και Χάχανα.





Μια μέρα πριν είχα δείξει με χαρά στα παιδιά τα γραμματάκια που είχα φτιάξει και θα διακοσμήσουν την τάξη μας.


Σήμερα μπήκαμε στην τάξη  και τα γραμματάκια πουθενά. Ψάξαμε από εδώ , ψάξαμε από κει, πουθενά. Τα παιδιά σκέφτηκαν πως κάποιος θα μας τα πήρε.
Ο Ντίνος τότε σκέφτηκε να ανοίξουμε τον υπολογιστή. Η κάμερα του υπολογιστή μπορεί να είχε βγάλει κάποιες φωτογραφίες. 
Και όντως.  Βρήκαμε   φωτογραφίες. Μια χελώνα πάνω στην έδρα μου κοιτάζει τα γράμματα. Στη συνέχεια η χελώνα στο παράθυρο έτοιμη να φύγει μαζί με την τσάντα που είχε μέσα τα γράμματα….




Τώρα θα σκέφτεστε «τι μας λες ρε Αννα;»! Με το δίκιο σας. Σκέφτηκα πριν καιρό ( πριν ακόμα σιγουρέψω πως θα πάρω Α τάξη) να φτιάξω μια ιστορία. Για να κεντρίσω το ενδιαφέρον των παιδιών σκέφτηκα το εξής.
Μια χελώνα μπαίνει στην τάξη μας και μας παίρνει τα γράμματα. Θέλει να μάθει να διαβάζει, τα είδε, τις άρεσαν και τα πήρε. Δεν ήξερα πως τα χρειαζόμαστε και εμείς. Εμείς ανακαλύπτουμε ποιος τα πήρε και της στέλνουμε ένα γράμμα για να μας τα στείλει πείσει. Της είχε πέσει ένα εισιτήριο καθώς έφευγε και ξέραμε πως θα τη βρούμε στην Αστυπάλαια.  Αυτά έγιναν σήμερα.


Πάμε στο αύριο τώρα. Η χελώνα με την βοήθεια ενός παιδιού από την Αστυπάλαια μας απαντάει στο γράμμα.  Μας ζητάει συγγνώμη αλλά μας λέει και ένα δυσάρεστο. Δεν έχει εκείνη τα γράμματα. Καθώς ταξίδευε με το αερόστατο φύσηξε δυνατός αέρας και τα γράμματα σκόρπισαν σε όλη την Ελλάδα. Μόνο το Α έχει μαζί της. Όλα τα άλλα γράμματα έχουν βρεθεί αλλού. Το Β είναι στον Βόλο , το Γ είναι στα Γρεβενά , το Δ στη Δράμα κτλ.
Επειδή νιώθει άσχημα θα μας βοηθήσει να τα βρούμε πάλι. Εκείνη δε μπορεί να τρέξει γρήγορα έτσι θα πρέπει να τα καταφέρουμε κυρίως εμείς.  Κάθε μέρα λοιπόν πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα για να μαθαίνουμε πολύ καλά το νέο γράμμα. Όταν θα τα κάνουμε όλα αυτά ένα παιδάκι από  τα μέρη αυτά θα μας στέλνει πίσω το γράμμα με το ταχυδρομείο.
Αν ο ταχυδρόμος δε μας βρει στο σχολείο θα το αφήνει σε ένα «μυστικό» σημείο. 
Το Α ας πούμε θα μας το αφήσει  έξω από το ασανσέρ, το  Β στη βιβλιοθήκη,  το Γ στο θρανίο του Γιάννη κτλ κτλ. Αυτό θα το μαθαίνουμε κάθε φορά από τη χελώνα.Θα μας στέλνει και μηνύμα στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο.

Η αλήθεια είναι πως έχω μια αγωνία για το πώς θα κυλήσει όλο αυτό. Νομίζω πως θα τους αρέσει.Σήμερα ξεκίνησε πολύ καλά.
Καθώς θα ταξιδεύουμε στα διάφορα μέρη , θα βλέπουμε φωτογραφίες, θα μαθαίνουμε σημαντικές πληροφορίες και σιγά σιγά θα γνωρίσουμε 24 μέρη της Ελλάδας .Δε λέω της πατρίδας μας καθώς οι  περισσότεροι από τους μαθητές μου δεν είναι από την Ελλάδα.

Στο κάθε μέρος που θα επισκεπτόμαστε και θα κάνουμε αυτή τη δραστηριότητα που είχαν αγαπήσει πολύ οι μαθητές μου στην Κρήτη.


Σας αφήνω τώρα γιατί πρέπει να μιλήσω με τη  Δόμνα ( κοινός να γράψω το γράμμα που θα μας στείλει αύριο)

Καλά που έχω και τον Ντίνο που με βοηθάει....

ΥΓ Εδώ να ευχαριστήσω ξανά τη συνάδελφο Τζένη. Το τι ακούει αυτό το κορίτσι κάθε μέρα απο μένα δε λέγεται. Μιλάμε για προβλήματα υψίστης σημασίας. Πως θα βγάλουμε τη χελώνα; 
Το όνομα το επέλεξε τελικά το Αστροπελέκι . Ολοι έχουν μπει στο χωρό. Με εμένα που μπλέξατε τι άλλο θα μπορούσε να γίνει; Κορίτσια ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ!!!

ΥΓ2 Δε ξέρω τελικά σίγουρα ποια είναι η νονά. Η Ευδοκία ή η Τζένη; Δε με νοιάζει κιόλας.Καλές είστε και οι δυο για νονές. Τα δώρα να στείλετε και οι δυο και όλα καλά!!!

12 σχόλια:

  1. Τέλειες δραστηριότητες! Το ταξίδι της πρώτης στο μαγικό κόσμο της αλφαβήτας μόλις ξεκίνησε! I'm so excited!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάσου σκηνικό. Εσύ και εγώ ίδια χρονιά να έχουμε και οι δυο Α τάξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2 χρονια θα κανω υπομονη..μετα σε καπαρωνω και σε κατοχυρωνω.... Ελα Θεσσαλονικη σε παρακαλωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2 χρόνια ε; Μετά θα με απαγάγει ο Νικόλας!
      Περαστικά κορίτσι και απο εδώ. Μόλις διάβασα τα νέα σας.

      Διαγραφή
  4. Σε διαβάζω και κοντεύω να κλάψω. Γιατί να μην έχεις και το δικό μου παιδί στην τάξη σου; Γιατί να έχουμε γεμίσει δασκάλους χωρίς φαντασία που η παλαιά τους κοπή δεν αφήνει περιθώρια να ανθίσουν τα παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία!
      Θέλω και εγώ πάντα γονείς που όλα αυτά τα βλέπουν όμορφα και είναι δίπλα μας, βοηθοί και συνεργάτες.

      Διαγραφή
  5. :) Μου λείπουν ήδη οι χελώνες και οι δράκοι!!! Του χρόνου θα ξαναφάω από το άλλο βάζο με τη μαρμελάδα και θα μικρύνω πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω πως τα μεγάλα έχουν άλλες χάρες και άλλες χαρές!
      Αντε θέλω μια χρονιά να είμαστε συμμαθήτριες. Ολο το χάνουμε....
      Εχω πολλά σχέδια :)

      Διαγραφή