30 Μαρτίου 2015

Πρωινό στην τάξη

Τα πατατάκια και τα κρουασάν πηγαινόερχοταν στην τάξη και η δασκάλα απορούσε....
Μαμά δεν είμαι αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να στέλνεις το παιδί στο σχολείο χωρίς να έχει φάει πρωινό και δίνοντας τους μέχρι τις 2 που θα σχολάσει κρουσάν, γαριδάκια και αναψυκτικά. Μιλήσαμε, μιλήσαμε, διαβάσαμε βιβλία και όπως κάθε χρόνο φάγαμε πρωινό στην τάξη. Βάλαμε χαρούμενη μουσική και φάγαμε όλοι μαζί υγιεινό πρωινό. Τόνισα πως όποιος κρατάει γαριδάκια θα μπορέσει να τα φάει το διάλειμμα αλλά όχι μαζί μας μέσα στην τάξη. Ένα παιδί που κρατάει κάθε μέρα γαριδάκια με αναψυκτικό ( κάποιες φορές για αλλαγή κρατάει κρουασάν και χυμό) εκείνη τη μέρα έφερε μπισκότα γεμιστά με φράουλα λέγοντας πως είναι υγιεινά γιατί έχουν φρούτα. Φυσικά δε φταίει το παιδί...Τελοσπάντων εμείς περάσαμε πολύ όμορφα....Τις επόμενες μέρες κάτι πήγε να γίνει. Είδα πιο πολλά φρούτα, κουλούρια, ξηρούς καρπούς αλλά δε μπορώ να πω πως μας έχει γίνει και συνήθεια......
Πριν χρόνια μία μητέρα έβαζε στο παιδί της κάθε μέρα κόκα κόλα και μάλιστα μέσα στο παγουρίνο....Λίγες μέρες μετά αφού πάλι μιλήσαμε, διαβάσαμε παραμύθια είπαμε τι είναι σωστό και τι όχι  το πρωτάκι μου λέει "κυρία είπα στη μαμά πως δεν πρέπει να πίνουμε κόκα κόλα μόνο γάλα, φυσικό χυμό και νερό και η μαμά είπε άμα κάνει η δασκάλα σου παιδιά να μη τους βάζει".
Τι να πεις τώρα στο παιδί αυτό και τι να πεις και στη μάνα....Ε δεν είπα τίποτα. Καλώς , κακώς δε ξέρω. 


Μακάρι να υπήρχε ο χρόνος να το κάναμε καθημερινά.....
















17 σχόλια:

  1. Καλησπέρα εμάς πάντως στα νήπια αλλά και στις πρώτες τάξεις, οι δασκάλες απαγόρευαν ρητά και κατηγορηματικα να έχουν τα παιδιά μαζί κρουασάν μπισκότα αναψυκτικά κτλ.και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.Νομίζω ότι το παιδάκι ζήλευε το καημένο άλλα τι να κάνει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Φανη,
      Για το νηπιαγωγείο το ξέρω. Τα παιδιά τρώνε όλα μαζί και απαγορεύονται όπως λες και συ ανθυγιεινά σνακ. Στο δημοτικό είναι αλήθεια πως δε το έχω ακούσει. Το προτείνω απλά στις συναντήσεις με τους γονείς. Το παιδάκι φυσικά έφαγε μαζί μας αλλά όχι τα μπισκότα. Είχα φέρει έξτρα φρούτα και ξηρούς καρπούς για να προλάβω τέτοιες καταστάσεις. Είναι το μόνο που δε φταίει άλλωστε. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου!

      Διαγραφή
  2. τι να πω....μα κοκα κολα;;; Δεν λέω.. κι ο Νικολας θα φαει και τα κρουασαν του, και τα μπισκοτα κι απ 'ολα... αλλα συνηθως προτιμαμε κατι σε κουλούρι, ή τσουρεκι.. τυροπιτακια... Κατα προτίμηση σπιτικα.. Απαραδεκτη η μαμα του... Οχι μονο για το τι του βαζει για φαγητο αλλα και για την απάντηση της.. Ντροπη της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίδα μου όλα τα παιδιά θα φάνε όλα αυτά τα νόστιμα αλλά ανθυγιεινά ( και σε εμένα δυστυχώς αρέσουν ). Αλλά ε όταν είναι η καθημερινότητα φαντάσου τώρα τι θα τρώνε και την υπόλοιπη μέρα...
      Είχε τύχει παιδί που κράταγε στο σχολείο ντομάτα και αυγό βραστό και το κοροϊδεψε ποιος;;; Το παιδί με τα δρακουλίνια!!!
      Οσο για την απάντηση τα είπες όλα με μια λέξη!!!
      Φιλιά πολλα κορίτσι

      Διαγραφή
  3. Έχω σοκαριστεί με την απάντηση της μαμάς.. Θα μου πείς, η καθεμία κάνει ότι νομίζει για το παιδί της, αλλά να απαντήσει κάτι τέτοιο στο παιδί; Ας κρατούσε την άποψη για τον εαυτό της ή τουλάχιστον ας το έλεγε σε εσένα.

    Μάρθα
    marthablogging.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μάρθα...
      Ελα μου ντε!!!Κάνει που κάνει τη βλακεία της ( αλλά ας πούμε πως είναι δικαιώμα της) απορρίπτει και όσα λέω μπροστά στο παιδί....Απο την άλλη δε βάζω και εγώ μυαλό και συνεχίζω και λέω και λέω στα παιδιά....Και ένα παιδί να αλλάξει κάτι για μένα θα είναι κέρδος....

      Διαγραφή
  4. Καλά, ο καθένας ανάλογα με το πόσο "νογάει" θα τρέφει τα παιδιά του.

    Εγώ θυμάμαι χαρακτηριστικά στο μεγάλο διάλειμμα στο Δημοτικό να ανοίγω σακουλάκι και να βγάζω φέτες ψωμί με βιτάμ και μέλι. Και να ζηλεύω μερικές φορές τους άλλους που το πρωινό τους ήταν Φοφίκο ή κρουασάν σοκολάτας. Τώρα που μεγάλωσα όμως νομίζω ότι άξιζε η καταπίεση με το σπιτικό κολατσιό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φλασιά!!!

      και επειδή το νογάει θα σκεφτεί κανείς ότι είναι εκ της επαρχίας φραστικό συμπράγκαλο :

      νογώ (ρήμα) [ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :από την αρχ. ελλ. λ. νοώ* με ανάπτυξη του γ]


      ...
      χαχααχ

      Διαγραφή
    2. Οπως έγραψα και παραπάνω στην Ελπίδα είχα δει παιδί με δρακουλίνια να κοροϊδεύει παιδί με αυγό και ντομάτα...Αργότερα βέβαια αυτός με την ντομάτα ήταν στην ομάδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, πρώτος στο νομό στο τρέξιμο κτλ.

      Το νογάει το έπιασα πάντως...μήπως φταίει ο άερας της επαρχίας;

      Διαγραφή
  5. Οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται από πολύ μικρή ηλικία, πριν ακόμα έρθουν τα παιδιά στο σχολείο. Δυστυχώς αρκετοί γονείς δεν δίνουν πολύ σημασία σε κάποια βασικά θέματα που αφορούν την διατροφή, και αρκούνται στο
    γρήγορο φαγητό αδιαφορώντας για τις συνέπειες και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν σε βάθος χρόνου. Πολύ καλά κάνεις και τους περνάς σωστά μηνύματα μέσα στο μάθημα, και καλύτερα θα ήταν να βοηθήσει και το σχολείο όπως μπορεί και να σας υποστηρίξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς τα περνάμε τα μηνύματα αλλά δυστυχώς οι πιο πολλοί δε τα λαμβάνουν.
      Εδώ υπάρχουν παιδιά με χοληστερίνη 250 στα 8 τους. Οταν κάθε μέρα τρώνε κρουασάν λογικό...

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Με μεγάλη καθυστέρηση σου στέλνω και εγω τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  7. Απο Α μεχρι Ε Δημοτικου το κολατσιο μου ηταν ψωμι-τυρι-λαδι,φρουτο ή φρυγανιες-κασερι. Μετα αρχισα να παιρνω απο την καντινα τις περισσοτερες φορες σαντουιτς,αλλα εμεις λογω ολοημερου τρωγαμε στο σχολειο οποτε υπηρχε κ τραγουδι κ διαφοροι διαγωνισμοι για υγιεινο φαγητο και ετσι διατηρουνταν οι ισορροπιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει τύχει να κρατάει παιδί για κολατσιό ψωμί και τυρί ή αυγό και τα άλλα να το κοιτάνε σαν εξωγήινο, φαντάσου. Ευτυχώς τα κυλικεία πλέον πουλάνε συγκεκριμένα πράγματα.
      Ωραία ιδέα οι διαγωνισμοί :)

      Διαγραφή
  8. Kαλημέρα
    χαίρομαι που βρεθήκαμε!
    Έγραψα μόλις εχτές την ταλιμπανούλα προνήπιο. Μεγάλο μέρος της συζήτησης μας με την μελλοντική δασκάλα της ήταν για το κολατσιο. Βλέπεις είναι μεγάλη δική μου ανησυχία το τι θα δίνω στο παιδί το οποίο τυχαίνει να είναι φαγανό, ιδίως τα πρωινά (από το μεσημέρι και μετά την κυνηγάω να φάει κάτι, αλλά το πρωί του δίνει και καταλαβαίνει). Στην συζήτηση λοιπον μου τόνισε οτι πολλές μαμάδες δίνουν τέτοια ''συμπράγκαλα'' στα μικρά τους και κατάλαβα ότι όντως είναι φαινόμενο η κατάσταση. Εγώ ανησυχώ πως θα προλαβαίνω να φτιάχνω αποβραδίς κάτι υγειινό να παίρνει μαζί της, εφόσον δουλεύω και φευγω αξημέρωτα, αλλά με αυτές τις φωτο μου έδωσες πολλές ιδεες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μάχη,

      Στα νηπιαγωγεία οι δασκάλες είναι συνήθως πιο αυστηρές στο θέμα πρωινό. Στη πόλη που ζούσα μέχρι πέρυσι ( δε ξέρω στην Αθηνα αν γίνεται το ίδιο) δεν επιτρέπουν τίποτα ανθυγιεινό. Αν δηλαδή ένα παιδί κρατάει πατατάκια του δίνουν μπισκοτάκια τύπου κρακερς που έχουν στο σχολείο και το μεσημέρι επιστρέφουν το πακέτο στη μαμά. Μακάρι να μπορούσα να το κάνω στο δημοτικό. Ειλικρινά υπάρχει παιδί που κάθε μέρα μα κάθε μέρα απο την αρχή της χρονιάς τρώεει πατατάκια, γαριδάκια και στο τσακίρ κέφι κρουασάν. Μαζί με μία φάντα.
      Σε ερώτηση μου κάποιες φορές τι έφαγαν πριν έρθουν σχολείο ( τα ρωτάω όλα) εκείνο απαντάει τίποτα. Αρα μέχρι τις 2+ είναι με ένα πακέτο πατατάκια ( μεγάλη συσκευασία δε μπορώ να πω)
      Υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπορείς να έχεις έτοιμο και το σαντουιτσάκι στο ψυγείο, σπιτικό κέικ, κουλουράκια, φρουτάκια όρεξη να έχεις και είμαι σίγουρη πως θα βρεις πολλά !

      Διαγραφή