9 Οκτωβρίου 2012

Και το σχολείο έχει κανόνες



Στην αρχή της χρονιάς κάθε χρόνο σε κάθε τάξη που έχω αναλάβει γράφουμε μαζί με τα παιδιά τους κανόνες της τάξης. Τα παιδιά μετά από συζήτηση που κάνουμε γράφουν μόνα τους τους κανόνες και τους βάζουμε δίπλα στον πίνακα για να τους βλέπουμε κάθε μέρα ....και ειδικά όταν ξεφεύγουμε. Ξέρουμε πως αν τους τηρούμε θα είναι η ζωή μέσα στην τάξη μας πιο εύκολη και θα περνάμε πολύ πολύ όμορφα !!!


Πέρα από την τάξη έχει και το σχολείο μας κανόνες....

Ο κανονισμός του σχολείου δίνεται στους γονείς στην αρχή της σχολικής χρονιάς και υπάρχει και στη σελίδα του σχολείου στο διαδίκτυο.


Μέσα στα άλλα γράφει ο κανονισμός


 Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο από 7:55 π.μ. έως 8:10 π.μ.

 Οι γονείς αφήνουν τα παιδιά στην είσοδο του σχολείου. Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι για την υποδοχή των μαθητών. 



Σήμερα ήμουν στο σχολείο εφημερία. Στεκόμουν δεξιά στην πόρτα για να βλέπω ποιος μπαίνει στο σχολείο και για να μην φύγει κάποιο παιδί.

Ενώ ο διευθυντής έχει πει 100 φορές πως οι γονείς θα αφήνουν τα παιδιά στην είσοδο κάποιοι γονείς επιδεικτικά ...με αγνοούν αν και τους λέω με ευγενικό τρόπο πως το παιδί μπορεί μόνο τους να βρει τους φίλους του , να αφήσει το φαγητό του....
Τις πρώτες μέρες ήταν και ο διευθυντής έξω στο προαύλιο και έλεγε στους γονείς ευγενικά να περάσουν έξω...

Πάμε ξανά στο σήμερα λοιπόν.
Οι γονείς να μπαίνουν στο προαύλιο ( πολύ λίγοι αλλά υπαρκτοί ) Τους λέω "χρειάζεστε κάτι μέσα;;;" , "αφήστε το παιδί μόνο του" και σαν απάντηση;;;Το απόλυτο τίποτα!!!Μπήκαν μέσα, πήγαν την τσάντα εκεί που κάνουν γραμμές, να μιλήσει με την άλλη μαμά, να βάλει/βγάλει τη ζακέτα του παιδιού και μπλα μπλα μπλα


Το κορυφαίο ;;; Ένας μπαμπάς στέκεται μπροστά στην πόρτα. Ακριβως στην είσοδο...Μιλάει στο παιδί του , αρχίζει να μετράει ψιλά για να δώσει στο παιδί...Και φυσικά δε μπορούν να μπουν τα παιδιά μέσα στο προαύλιο.
Του λέω ευγενικά "συγγνώμη, μπορείτε να πάτε λίγο πιο άκρη για να μπαίνουν τα παιδιά;"
και απάντηση :  Μμμ και που να πάω δηλαδή;;; ( με υφάκι ε;;;) Πίσω του πια είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Με κοιτάζει ειρωνικά και μου λέει "ε να είδες που να πάω;;;"

Τα νεύρα μου πλεξούδες πρωί πρωί. Με όλα!!!
Με τη μαμά που δε μπορεί να αφήσει το πρωτάκι να μπει μόνο του στο προαύλιο
Με τη μαμά που πρέπει να του βγάλει εκείνη τη ζακέτα
Με το μπαμπά που θέλει να του δώσει το κουλούρι αφού μπουν στο προαύλιο

Και βασικά με όλους όσους δε τηρούν τους κανόνες του σχολείου!!!

Έτσι όπως περνάμε το φανάρι με κόκκινο, έτσι όπως καπνίζουμε σε χώρους που απαγορεύεται, έτσι όπως παρκάρουμε εκεί που δεν πρέπει....
Τόσο δύσκολο είναι;;; Και τι παράδειγμα δίνεις στο παιδί σου;;;Το σχολείο έχει κανόνες και τους γράφω άρα και εσύ μπορείς να μη τηρείς τους κανόνες της τάξης σου. Τα παιδιά μας μιμούνται. ...Είναι γνωστό. 

Και στην τελική αν κάτσεις και το σκεφτείς λίγο παραπάνω θα καταλάβεις  γιατί βάζουμε αυτόν τον κανόνα. Όχι δεν θέλουμε να σε αφήσουμε απέξω...Δεν έχουμε κάτι προσωπικό μαζί σου.Για την ασφάλεια του παιδιού ΣΟΥ είναι και αυτός ο κανονισμός.
 Το σχολείο έχει 350 παιδιά. Φαντάζεσαι μέσα στον ίδιο χώρο και άλλους τόσους γονείς; Πως θα ελέγχω εγώ το χώρο. 

Επίσης ΔΕΝ ξέρω όλους τους γονείς των παιδιών. Άρα μαζί με τους γονείς ( που είπαμε δε ξέρω) μπορεί να μπει και ένας άσχετος. Έτσι;;; Τι;;; Δε το είχες σκεφτεί;;;






29 σχόλια:

  1. Καλά τα λες.. που να σε ακούσουν όμως!!!Το δικό τους.. είναι πάντα το σωστό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eχουν και αυτοί δίκιο σε κάποια δε λέω...Εχουμε και εμείς οι δάσκαλοι άδικο..Αλλά όταν μιλάμε για κανονισμούς του σχολείου πρέπει να τους σεβόμαστε όλοι. Όπως εγώ όταν έχω εφημερία είμαι στη θέση μου 7.55 ακριβώς ούτε λεπτό πιο μετά

      Διαγραφή
  2. Άμα όλοι οι γονείς σκεφτόντουσαν και χρησιμοποιούσαν την λογική τους, τότε θα είχαμε λιγότερα δυστυχισμένα παιδιά και λιγότερα παιδιά με προβλήματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω μαζί σου, άλλωστε απο την οικογένεια ξεκινάνε όλα. Είχα γονιό έμπαινε μέσα σε τάξη χωρίς να χτυπήσει... ε φυσικά και το παιδί ποτέ δε χτύπησε. Και αυτό πες είναι ανώδυνο...Όταν παίζεις με την ασφάλεια τους όμως....

      Διαγραφή
  3. Απλά ξέρεις ότι μία φορά την βδομάδα, από νωρίς (η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται...)πριν να ξεκινήσεις ουσιαστικά τη δουλειά σου θα σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι,ενώ είσαι ήρεμος ανθρωπος θα μαλώνεις και ενώ είσαι ευγενική θα σε βρίζουν κι από πάνω...κι ολα αυτά γιατί θέλεις να προστατέψεις τα παιδιά τους!! Αν έχεις εφημερία και κάτι από τα παραπάνω δε συμβεί, προτείνω να παίξεις τζοκερ!! Καλή υπομονή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ πόσο με νιώθεις.Γιατί άραγε;;;
      Εσύ έχεις και φουλ εφημερίες φέτος ε;;;

      Διαγραφή
    2. Αν σε νιώθω λεει!! Χεχε! Στο ολοήμερο δε μπορώ να πω ότι είναι το ίδιο δύσκολα όσο το πρωινό στις εφημερίες, το πρόβλημα είναι ότι οι γονεις δε καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε παιδοφυλακτήριο, θέλουν να παίρνουν τα παιδιά αναλογα με τις δουλειες τους!!(ξανά ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι!χαχα!)

      Διαγραφή
  4. αχ, παντού τα ίδια τελικά!
    μετά αναρωτιούνται γιατί τα παιδιά τους δεν έχουν αυτοπεποίθηση... ούτε τη ζακέτα τους δεν έχουν μαθεις να βγαζουν μονα τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ μου έχουν ζητήσει να ανοίγω και την κασετίνα σε πρωτάκι. Λες και το παιδί δε μπορεί...Γκρρρρρρ

      Παντού τα ίδια όντως...

      Διαγραφή
  5. γνώρισα κάποιον που ξεκίνησε δικαστικό αγώνα εναντίον του διευθυντή του σχολείου επειδή δεν τον άφηνε να πηγαίνει την (ομολογουμένως πασίβαρη) τσάντα της κόρης του στον δεύτερο όροφο που ήταν η τάξη της... με πολύ τσαμπουκά και συγκρουσιακή διάθεση, οπότε δεν ήθελε και πολύ να μετατρέψει όλο το σχολείο σε πεδίο μάχης κα να το χωρίσει σε 2 στρατόπεδα (άνθρωπος ήτανε κι ο διευθυντής)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα είναι να φτάνουμε στα δικαστήρια για τέτοια πράγματα. Ναι οκ βαριά η τσάντα ( αν και τα παιδιά πολλές φορές κρατάνε πράγματα που δεν χρειάζονται μαζί τους) αλλά δε μπορεί να ανεβαίνει όποιος θέλει στο β όροφο. Που ξέρω ο κάθε πατέρας τι είναι; Πατέρας ήταν και μάλιστα εκπαιδευτικός ο παιδεραστής στην Κρήτη... Και απο τη στιγμή που όλο αυτό δεν το βγάζει απο το μυαλό του κάθε σχολείο αλλά λειτουργούμε έτσι με βάση εγκύκλιο δε μπορώ να καταλάβω πως έφτασαν στα δικαστήρια
      Αλήθεια ποια ήταν η έκβαση;

      Διαγραφή
  6. Το σχολείο έχει κανόνες, αλλά στο σχολείο υπάρχει και ένα πρόβλημα επικοινωνίας: αν γονείς και εκπαιδευτικοί είχαν έναν τρόπο να επικοινωνήσουν (ένα μπλογκ του κάθε σχολείου ίσως;;;) και εξηγούσε κάποιος στους γονείς το σκεπτικό κανόνα "αφήστε τα παιδιά να μπαίνουν μόνα τους στο σχολείο", εκείνοι θα καταλάβαιναν και δεν θα υπήρχε πρόβλημα (Αν γινόταν και κάποια συζήτηση προηγουμένως, αν γίνονταν δεκτές και κάποιες εξαιρέσεις, ακόμα καλύτερα). Τώρα βγαίνει απλά ένα φιρμάνι "απαγορεύεται να μπαίνετε στο σχολείο" και οι γονείς μένουν ξαφνικά αποκλεισμένοι και απορούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Φυσικά θα ήταν πολύ καλό και χρήσιμο να υπήρχε ένας χώρος όπου γονείς και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να συζητάνε, να ρωτάνε, να ενημερώνονται ( και οι γονείς από εμάς και το αντίθετο)

      Θα μιλήσω προσωπικά και θα σου πω πως πάντα στις συναντήσεις με τους γονείς εξηγώ γιατί υπάρχει ο κάθε κανόνας. Γιατί δεν πρέπει να μπαίνουν μέσα οι γονείς, γιατί πρέπει να έρχονται τα παιδιά στην ώρα τους κτλ κτλ. Αυτό το κάνω πάντα και δε θεωρώ τίποτα δεδομένο.

      Εξάλλου υπάρχει και εγκύκλιος από το υπουργείο που τα διευκρινίζει αυτά ...
      Ακόμα όμως και αν ο δάσκαλος ή το σχολείο δεν έχει εξηγήσει θα μπορούσε και ο γονιός να ρωτήσει "μα γιατί δεν επιτρέπεται να μπω μέσα στην τάξη;"

      Και φυσικά να συμπληρώσω πως πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις !!! Η μαμά του μαθητή μου που έχει σπάσει το χέρι του ε ναι δε θα πάρει άδεια για να μπει.

      Διαγραφή
  7. Θα το κάνω κοινοποίηση να το δουν κάποιοι γονείς που μου έκαναν τους έξυπνους. Ας το δουν και από τη μεριά ενός εκπαιδευτικού μπας και αλλάξουν γνώμη!!!!!!
    Α, μα πια!!!!
    Που να δεις τι αδιαχώρητο γίνεται στο σχολείο της μικρής!!!!! Όχι μόνο το πρωί αλλά και το μεσημέρι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε εμάς τα ίδια. Λες και όλοι χωράνε μπροστά στην είσοδο...

      Και αυτό που με στεναχωρεί πιο πολύ είναι πως τα παιδιά μιμούνται και εγώ πως να έχω προσδοκίες ή απαιτήσεις για να φέρονται σωστά;;; Να είναι ευγενικά ;;;Εδώ ο άλλος μου την είπε μπροστά σε τόσα παιδιά. Άρα αν το παιδί του αύριο μου μιλήσει έτσι εκείνο θα φταίει;;;

      Διαγραφή
    2. Άννα μου έχεις απόλυτο δίκιο!!!!! Τι να λέμε τώρα; Από στενά μυαλά άλλο τίποτα!!!

      Διαγραφή
    3. Άμα ο άλλος είναι έξω απο το χορό....
      Φιλιά !!!

      Διαγραφή
  8. είμαι μαμά 2 παιδιών και καθόλου τύπος που μπαίνω μπροστά από αυτά για να καθαρίζω εγώ ο,τι κάνουν,(απαραίτητο σχόλιο για να μην μπω στην κατηγορία της μαμάς "άνοιξε δασκάλα την κασετίνα")συμφωνώ στους κανόνες,διαφωνώ στην κριτική.ας πούμε...αν το πιτσιρίκι ήθελε να ντυθεί μόνο του ή είχε τη διάθεση να μάθει να το κάνει,γνωρίζεις πολλές΄μαζοχίστριες μάνες που θα επέμεναν να το κάνουν αυτές?ξέρεις τι γκρίνια μπορεί να χε ακούσει η δόλια μάνα την προηγούμενη για την κασετίνα που μπορεί να είπε αποκαμωμένη "εντάξει μαρία θα το πω εγώ στην κυρία"... πιστεύω πολλοί γονείς δεν θα επιλέγαμε να συνοδεύουμε τα πιτσιρίκια μέσα αν ήμασταν σίγουροι πως ο δάσκαλος πρέπει να ναι και πορτιέρης και να επιβλέπει ποράλληλα και 350!!!! παιδιά μόνος του.εκτιμώ πολύ το λειτούργημά σας γιατί εμπιστεύομαι ο,τι πολυτιμότερο έχω ,στα χέρια σας 14 ολόκληρα χρόνια,διάθεση για συνεργασία και απέραντη κατανόηση και από τις 2 πλευρές είναι η μόνη λύση,συμφωνείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mαργαρίτα εννοείται πως συμφωνώ μαζί σου. Και απο τις δύο πλευρές. Και εμείς κάνουμε λάθη, υπάρχουν συνάδελφοι που δε θα έπρεπε να είναι στην τάξη και δεν εννοώ απο επίπεδο γνωστικό είναι απλά επικίνδυνοι.
      Στο δικό μου σχολείο είμαστε 4 άτομα εφημερία. Ενας στην πόρτα και άλλοι 3 που περιφέρονται. Βέβαια έχω δουλέψει με συνάδελφο που την ώρα της εφημερίας είναι μέσα στο κυλικείο, καπνίζει κάπου στην αυλή, βγάζει φωτοτυπίες μόνο εφημερία δεν κάνει δηλαδή. Και κανείς δε του λέει τίποτα!

      Θα ξαναπω πως εγώ τους γονείς του θέλω σύμμαχους. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε! Για τον ίδιο σκοπό δουλεύουμε και οι δυο. Και η εμπειρία μου , μου έχει δείξει πως όσο πιο πολύ συνεργαζόμαστε με τους γονείς τόσο καλύτερα τα πάνε τα παιδιά στο σχολειο
      Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου

      Διαγραφή
  9. Στεφανια, Νηπιαγωγός10 Οκτωβρίου 2012 στις 8:55 μ.μ.

    Με αλλο ματι βλεπει τα πραγματα ο γονιος με αλλο ο εκπαιδευτικος. τα παιδια μας φερονται οπως τα μαθαινουμε. Ως εκπαιδευτικος και γονιος, διακρινω μια αμφισβητηση στο εργο της Α/θμιας, και συχνα οι γονεις εχουν ακραιες απαιτησεις.... γιατι απλα θεωρουν το παιδι τους το κεντρο του κοσμου... Και ξερω πολλες μαζοχιτριες μαμαδες που θελουν να νιωθουν "θυματα' και ευνουχιζουν τα παιδια τους, συγγνωμη!!Δεν θα το καταλαβετε ποτε αυτο που λεω, αν δε δουλεψετε σε σχολειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνώ πως αλλιώς είναι για το γονιό και αλλιώς για τον εκπαιδευτικό,έχω όμως ένσταση στις γενικότητες τύπου οι εκπαιδευτικοί ξέρουν τη δουλειά τους , οι γονείς είναι υστερικοί με τα παιδιά τους και στα στερεότυπα επειδή είσαι δάσκαλος δέχομαι ο,τι σαχλαμάρα σου ρθει και επειδή είμαι γονιός δεν με λαμβάνεις υπόψιν.παράδειγμα,στις απαντήσεις όσων είναι εκπαιδευτικοί δεν διέκρινα καμιά κατανόηση στον γονιό,εκτός της άννας,ενώ οι γονείς ρίξαμε δίκιο και στις δυο πλευρές,αναφέρεστε σε ψυχοπαθητικές προσωπικότητες,ενώ εγώ είχα διάθεση για χιούμορ

      Διαγραφή
    2. Ναι Στεφανία υπάρχουν και αυτοί οι γονείς... Ευτυχώς δεν είναι ο κανόνας.
      Τις περισσότερες φορές αν εξηγήσει σε ένα "παράξενο" γονιό γιατί κάνεις αυτό ή εκείνο θα καταλάβει.
      Εντάξει κάποιοι δεν παίρνουν απο λόγια και πιστεύω πως αυτοί δεν εχουν θέμα μόνο με το δασκαλο αλλα με το γιατρό, τον αγρότη,τον περιπτερά και με όλους . Σίγουρα όμως δε μας καταλαβαίνουν πολύ. Για πολλούς εκεί έξω είμαστε αυτοι που κάθονται 3 μήνες. Νομιζω πως πρεπει να εξηγουμε τα αυτονόητα. Να εξηγεις γιατι πρεπει μονο του να βαλει το μπουφαν του....Τωρα άμα πέσεις σε υστερική...κάνεις το σταυρό σου και γράφεις τον πόνο σου στο ιστολογιο σου :)

      Διαγραφή
  10. το πρόβλημα στο δικό μας σχολείο λύθηκε, όταν προσέλαβαν δυο κυρίες, οι οποίες εκτελούν χρέη φύλακα. αυτές κάθονται στην πόρτα και επιτρέπουν ή όχι, την είσοδο των γονιών κι έτσι όλα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eπιτρέπεται αυτό;;; Δε το έχω ακούσει ξανά!
      Φιλιά στο γυμνασιοκόριτσο

      Διαγραφή
    2. φυσικά υπάρχει! είναι ο σχολικός φύλακας, πληρώνεται από το υπουργείο, όταν λειτουργεί το σχολείο προσέχει για τους εξωσχολικούς να μη μπαίνουν και όταν δεν λειτουργεί περιπολεί και προσέχει τις εγκαταστάσεις. στο δικό μας δημοτικό υπάρχουν δυο φύλακες -γυναίκες- που μοιράζονται τη βάρδια.
      δεν είναι μονο για την εξώπορτα Αννα μου, αλλά παρευρίσκονται και στα διαλείμματα και βλέπουν το παρε-δώσε γονέων και παιδιών μέσα από τα κάγκελα.
      όπως ακριβώς και στο γυμνάσιο-λύκειο.
      και τα δικά μας φιλιά στέλνουμε :)

      Διαγραφή
  11. Δίκιο έχεις αλλά και εμείς γονείς είμαστε και ανησυχούμε για το παιδάκι μας.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι αυτό πρέπει να τα συζητάμε μαζί και να βρίσκουμε μια λύση!!!

      Εγώ να δεις πόσο ανησυχώ...Ειδικά στις εκδρομές ....εφιάλτες βλέπω

      Διαγραφή