''Χίτλερ να μην το καυχηθείς πως πάτησες την Κρήτη, ξαρμάτωτη την ήβρηκες και λείπαν τα παιδιά της. Στα ξένα επολεμούσανε πάνω στην Αλβανία, μα πάλι πολεμήσανε (Ριζίτικο)
Μάθημα τοπικής ιστορίας αύριο στα μικρά μου....
Θα μιλήσουμε για τη μάχη της Κρήτης........
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο υλικό είπα να κάνω και σε σας ,μια αναφορά.
Απο τη σελίδα του 9ου Γυμνασίου Ηρακλείου βρήκα κάτι ενδιαφέρον.....
Το χρονικό της Μάχης της Κρήτης
20 Μαΐου 1941: Στις 6.30 το πρωί αρχίζει η Γερμανική επίθεση. Το αεροδρόμιο του Μάλεμε δέχεται έναν ανελέητο βομβαρδισμό από το επίλεκτο σώμα των γερμανικών
αλεξιπτωτιστών.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας γίνεται επίθεση στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.
Η επίθεση συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των αμυνομένων που περίμεναν τον εχθρό στα σημεία επιθέσεων αφού οι Άγγλοι γνώριζαν το σχέδιο της Γερμανικής επιθέσεως.
Η Αντίσταση του λαού ήταν καθολική και άμεση.
Οι Έλληνες στρατιώτες και οι συμμαχικές δυνάμεις και όσοι από τους κατοίκους είχαν στην κατοχή τους οπλισμό αποδεκάτισαν τα πρώτα κύματα των επιτιθεμένων.
21 Μαΐου 1941 (Δεύτερη μέρα επίθεσης): Κανένα από τα αεροδρόμια δεν είχε περιέλθει στα χέρια των Γερμανών. Οι αλεξιπτωτιστές, που θεωρούνταν το φοβερό και αήττητο όπλο των Γερμανών, είχαν αποδεκατιστεί και βρίσκονταν σε φοβερά δύσκολη θέση.
Πολλά επίσης από τα αεροπλάνα ή καταρρίπτονται ή συντρίβονται χτυπημένα στο έδαφος.
Στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αποτυγχάνουν καθ’ ολοκλήρου.
Οι προσπάθειες των Γερμανών να αποβιβάσουν στρατεύματα από τη θάλασσα δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο Αγγλικός στόλος που έπλεε γύρω από το νησί , εξουδετερώνει τη γερμανική υπομονή που κατευθύνεται προς την Κρήτη. Βυθίζονται 15 επιταγμένα σκάφη με άγνωστο αριθμό θυμάτων.
Το απόγευμα της 21ης Μαΐου. Οι αλεξιπτωτιστές του 1ου συντάγματος καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε, στο οποίο προσγειώνονται οπλιταγωγά με ένα σύνταγμα της 5ης ορεινής μεραρχίας.
22 Μαΐου 1941: Η Γερμανική αεροπορία εξαπολύει κατά του Αγγλικού ναυτικού σφοδρή επίθεση και βυθίζει πολλά πλοία .
Γίνεται προσπάθεια ανακάλυψης του αεροδρομίου του Μάλεμε από ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις χωρίς αποτέλεσμα. Η 5η ορεινή μεραρχία αντεπιτίθεται και διεξάγονται μερικές από τις πιο αιματηρές μάχες όλης της επιχείρησης. Οι Έλληνες και οι σύμμαχοι πολεμούν υποχωρώντας , όμως υποκύπτουν στην τέλεια οργάνωση και τον εξοπλισμό του εχθρού, πράγματα που οι υπερασπιστές της Κρήτης δεν διέθεταν.
23 Μαΐου 1941: Ο Τσόρτσιλ στέλνει μήνυμα στο στρατηγείο και τονίζει «Η μάχη της Κρήτης πρέπει να κερδιθεί».
24 Μαΐου 1941: Οι βομβαρδισμοί των πόλεων της Κρήτης συνεχίζονται. Στα Χανιά οι Γερμανοί παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι αμυνόμενοι στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τη μάχη «μέχρι εσχάτων».
25 Μαΐου 1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κάντανο
26 Μαΐου 1941: Καταλαμβάνεται ο Γαλατάς. Οι συμμαχικές δυνάμεις μάχονται για να προστατέψουν τα Χανιά. Ο στρατηγός Φρόϊμπεργκ με δήλωσή του επισημαίνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι συμμαχικές δυνάμεις.
27 Μαΐου 1941: Ο αρχιστράτηγος της Μέσης Ανατολής Ουέιβελ στέλνει μήνυμα να αποχωρήσουν οι συμμαχικές δυνάμεις από την Κρήτη. Για τη μεταφορά και διάσωσή τους στέλνονται πλοία του βρετανικού στόλου.
Αυτή τη μέρα καταλαμβάνονται τα Χανιά και το λιμάνι της Σούδας.
28 Μαΐου 1941:
Αρχίζει η αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων προς τα Σφακιά.
Οι Βρετανοί χωρίς να ενημερώσουν τις Ελληνικές δυνάμεις τη νύχτα εκκενώνουν την πόλη του Ηρακλείου και επιβιβάζονται στα πλοία που για το σκοπό αυτό καταφθάνουν στο λιμάνι.
Εν τω μεταξύ Ιταλικά στρατεύματα που προέρχονται από τα Δωδεκάνησα, αποβιβάζονται στην Σητεία και καταλαμβάνουν το νομό Λασιθίου.
29-30 Μαΐου 1941: Ως τις 30 Μαΐου πέφτουν το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο κάτω από την πίεση των Γερμανικών δυνάμεων, που προχωρώντας προς ανατολάς ενώνονται με τους αλεξιπτωτιστές.
30 Μαΐου ο στρατηγός Φράϊμπεργκ αποχωρεί από την Κρήτη.
1η Ιουνίου 1941: Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των Βρετανικών δυνάμεων, που είχαν συγκεντρωθεί στα νότια παράλια της Κρήτης. Με πλοία του συμμαχικού στόλου μεταφέρονται αρχικά στην Αίγυπτο, μετά στην Νότια Αφρική για να καταλήξουν στο Λονδίνο.
Μαζί τους έφυγαν και ο βασιλιάς και η Ελληνική κυβέρνηση.
Οι δυνάμεις που δεν κατορθώνουν να επιβιβαστούν και που ο αριθμός τους ανέρχεται σε 5.500 άτομα περίπου παραδίδονται, συλλαμβάνονται ή καταφεύγουν στα βουνά.
Η Γερμανική κατοχή απλώνεται σε όλο το νησί. Η Γερμανική σημαία κυματίζει παντού, ταυτόχρονα αρχίζει και η αντίσταση του Κρητικού λαού.
Οι επιπτώσεις της μάχης της Κρήτης.
Στην επιχείρηση των 10 ημερών τα θύματα των Γερμανών ήταν τόσο πολλά που ξεπερνούσαν τα θύματα όλου του πολέμου κατά της Ελλάδος. Ο στρατός πού χάθηκε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατάληψη της Κύπρου, της Συρίας, του Ιράκ και πιθανόν της Περσίας. Η επίλεκτη Μεραρχία των Αλεξιπτωτιστών στο μέλλον δεν θα παίξει πια κανένα ουσιαστικό ρόλο, ούτε θα επιχειρηθεί παρόμοια επιχείρηση κατά την διάρκεια του πολέμου από τους Γερμανούς.Ο Χίτλερ που έχασε την εμπιστοσύνη του σ' αυτή και στον εμπνευστή της Στιούντεντ είπε: " Η Κρήτη αποδεικνύει ότι οι αλεξιπτωτιστές είναι εις το παρελθόν "Ο ίδιος ο Στιούντεντ δηλώνει: " Όσοι επολέμησαν εις την Κρήτην του 1941 πρέπει να είναι υπερήφανοι, τόσον οι επιτιθέμενοι όσον και οι αμυνόμενοι. Δι' εμέ όμως ώς διοικητή των Γερμανικών Μονάδων Αλεξιπτωτιστών που κατέλαβον την Κρήτη, το όνομα της νήσου είναι συνδεδεμένον με πικράς αναμνήσεις. Ομολογώ ότι επανήλθα εις τους υπολογισμούς μου, όταν συνεβούλευσα αυτήν την επίθεσιν. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνον να χάσωμεν πολλούς και πολύτιμους αλεξιπτωτιστάς, που τους θεωρούσα σαν παιδιά μου, αλλά και να εκλείψουν πλέον οι γερμανικοί σχηματισμοί αλεξιπτωτιστών, τους οποίους είχον δημιουργήσει ο ίδιος."
Η Μάχη της Κρήτης αντέστρεψε τη χρονολογική σειρά των σχεδίων του Γερμανικού επιτελείου. Επέφερε ριζική μεταβολή στις εκστρατείες και ιδίως στην πορεία όλου του πολέμου.Η Μάχη της Κρήτης καθυστέρησε την επίθεση κατά της Ρωσίας που είχε προγραμματιστεί για τις 18 Μαΐου 1941 και έδωσε τη δυνατότητα στους Ρώσους να κερδίσουν χρόνο για να αμυνθούν. Έτσι ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος ( Επιχείρηση Βαρβαρόσας ) αντί τα μέσα Μαΐου άρχισε στις 22 Ιουνίου 1941.
Με την Γερμανικά κατοχή στην Κρήτη άρχισαν και τα αντίποινα και οι βαρβαρότητες εναντίον του άμαχου πληθυσμού, με συλλήψεις και ομαδικές εκτελέσεις, με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πρώτο θύμα η Κάνδανος ( 1 Ιουνίου 1941 ) Ύστερα τα Ανώγεια, η Βιάννος κ.ά. Πολλοί ανύποπτοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε ναρκοθετημένες περιοχές.
Με την Γερμανικά κατοχή στην Κρήτη άρχισαν και τα αντίποινα και οι βαρβαρότητες εναντίον του άμαχου πληθυσμού, με συλλήψεις και ομαδικές εκτελέσεις, με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πρώτο θύμα η Κάνδανος ( 1 Ιουνίου 1941 ) Ύστερα τα Ανώγεια, η Βιάννος κ.ά. Πολλοί ανύποπτοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε ναρκοθετημένες περιοχές.
Οταν λεω εγω πως πρεπει να εισαι πολυ καλη στη δουλεια που κανεις, κατι εχω καταλαβει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπραβο Αννα, πολυ σωστα θα κανεις να πεις στα παιδια για τη Μαχη. (εκανα και εγω αναρτηση και εβαλα το Μπηκαν στην πολη οι οχτροι)
Μια ερωτηση, αν ξερεις.
Το 2ο τραγουδι εχει γραφτει για τα Σφακια ή για τα Ανωγεια;
Πάνε πια οι αντριωσίνες, πάνε οι πατρίδες πάνε, γίνανε εξοχικά,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι πια δεν μας μιλάνε!
Έλα να δεις ένα παραμύθι, να το πεις στα παιδάκια. Είναι διδακτικό!
καλημέρα
Μπραβο σου Αννα και καλη συνεχεια με τους μαθητες σου! Αν δεν μαθουν οι δασκαλοι στα παιδια την ιστορια, τοτε ποιοι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ιστορια πρεπει να διδασκεται αντικειμενικα και οχι οπως βολευει τον καθενα! Μερικα φασιστικα σαιτς αρνουνται μεχρι και την υπαρξη του.. ολοκαυτωματος, μιλαμε για τελεια διαστρεβλωση! Αλλα σαιτς, στην Αμερικη,μιλανε για την ..Αφρικανικη καταγωγη του Σωκρατη!Δηλ. με λιγα λογια χαμος! Προτεινω σε ολους να διαβασουν,αν δεν το εχουν κανει ηδη, ενα πολυ καλο βιβλιο της Μαιρης Λεφκοβιτς με τιτλο
''Η Μαυρη Αθηνά'' που αναφερεται σε τετοια ζητηματα διαστρεβλωσης της ιστοριας, στα παν/μια των ΗΠΑ.
Πολύ ενδιαφερον ότι μας έγραψες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜερικά δε τα ήξερα κιόλας.
Σ' ευχαριστώ.
Φιλάκια ...
Αν δεν ήμουνα Σαλονικιός(με "λ" βαρύ) θα 'θελα να 'μουν Κρητικός! Αθάνατη Κρήτη. Αθάνατε Ξυλούρη.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Λεβεντογένα Κρήτη μου,
Κρήτη της Μεσογείου
Που λάμπεις μες στις ομορφιές
σαν τ’ άνθη του Μαΐου"
Πολύ ωραίο post!
Ν'αγιάσει το στόμα σου κοπέλα μου!!!Γιατί με τα βιβλία Ιστορίας (ο Θεός να τα κάνει τέτοια),που σας δίνουν να διδάξετε,όχι Ιστορία δε θα μάθουν τα παιδιά μας,αλλά κι εμείς θα ξεχάσουμε αυτή που ξέρουμε!!!Συγχαρητήρια και παλι.Οσο γιά τον Νίκο τον Ξυλούρη...τα λόγια είναι περιττά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντωνη καλημερα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε ξερω σε ποια περιοχη αναφερεται..θα κανω μι αμικρη ερευνα και αν μαθω θα σου πω...
Πολυ ευστοχη απορια!!!
Σοφία, ωραιο παραμυθι..Διδακτικό όντως!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστω elva για το περασμα σου..Το βιβλιο που γραψεις δε το εχω ακουστα..Θα το ψαξω ομως
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία Έλενα σε ευχαριστώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιορταζες χθες;
Αν ναι χρονια πολλά!!!
Ερχομαι και απο σενα να ευχηθω!!!
Καλημερα και απο εδω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ειχα ακουσει καποια στιγμη αλλά δεν το θυμαμαι τωρα...
Ψαχτο και αν βρεις κατι το λες.
:)
(περαστικουλια)
Ωραια η μαντινάδα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά επειδή εχχω γνωρισει κοσμο απο τα μερη σου μπορω να πω πως ο Βορρας με το Νοτο εχει πολλα κοινά!!!
Αυτο το κρυο να μην ειχατε....
gasbird σε ευχαριστω για περασμα σου...και για τα καλα σου λογια..
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλά!!!
Είναι πολύ σημαντική
ΑπάντησηΔιαγραφήπιστεύω η δουλειά σα
μακάρι πράξη να γενούν
όλα τα όνειρα σας.
Πλάθετε με τα χέρια σας
τα νειάτα της πατρίδας
δώστε τους να κρατήσουνε
τη σπίθα της ελπίδας.
Γνώση της ιστορίας μας
και των ιδανικών μας
δρόμος σωστός ανοίγεται
στο μέλλον των παιδιών μας.
Γεια σου Φανη και απο εδω...Σε ευχαριστω και παλι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή