24 Σεπτεμβρίου 2016

Το συμβόλαιο της τάξης μας

Τη μέρα του Αγιασμού δεν ήξερα καν ποια παιδιά θα κάνω μάθημα. Δεν είχαμε μοιράσει τάξεις αφού παραμονή του Αγιασμού , ημέρα Κυριακή τοποθετήθηκα στο καινούριο σχολείο. Την επόμενη μέρα το πρωί στάθηκα δίπλα στα εκτάκια . Κλασσικά πήρα την τάξη που ξέμεινε. 
Το σχολείο έχει μόνο ένα τμήμα έκτης το οποίο έχει 23 παιδιά.
Μπήκαμε στην τάξη, γνωριστήκαμε ( εκείνα ήδη γνωρίζονται βέβαια) και εντάξει για μια ακόμα φορά κατάφερα να μάθω όλα τα ονόματα!
Το πρώτο δίωρο μοιράσαμε και τα βιβλία τα οποία απλά τα ξεφύλισσαν και έγραψαν το όνομά τους.
Μετά απο 3 χρόνια στην Α και Β τάξη μου φάνηκε τόσο παράξενο που έκαναν αμέσως αυτό που τους είπα χωρίς να ρωτήσουν "που κυρία;;;"
Στη συνέχεια για να γνωριστούμε καλύτερα οι μαθητές έγραψαν τα αγαπημένα τους, τις ασχολίες τους, τους στόχους κ.α  Έδωσα το έντυπο της καλής συναδέλφου Γαλήνης . Δείτε τη σχετική ανάρτησή της στο ιστολόγιό της "Ιδέες για δασκάλους".

Μετά το διάλειμμα είπα στα παιδιά πως θα φτιάξουμε το συμβόλαιο της τάξης μας. Φέτος δεν ζήτησα απλά να γράψουμε τους κανόνες. Έδωσα στα παιδιά ένα φύλλο Α4 τους είπα να το διπλώσουν στην μέση και στη μία πλευρά να γράψουν τι θα ήθελαν απο μένα αυτή τη χρονιά για να περάσουμε όμορφα μαζί και τι δεν θα ήθελαν να κάνω.
Το ίδιο χαρτί συμπλήρωσα και εγώ. Τι θέλω από τους μαθητές μου; Τι είναι αυτό που ΔΕΝ θέλω να κάνουν; 
Με ρώτησαν με αγωνία ¨θα τα κάνετε αυτά που γράψουμε;"  
Τους είπα πως θα τα συζητήσουμε αλλά να γράψουν πράγματα που είναι εφικτά. Το να πηγαίνουμε κάθε εβδομάδα εκδρομή, να έχουμε κάθε μέρα γυμναστική και να κάνουμε κάθε Παρασκευή πάρτι είναι πράγματα που δεν επιτρέπονται και απο τους κανόνες του σχολείου, το πρόγραμμα του Υπουργείου κτλ.


Αφού λοιπόν τα έγραψαν τα διαβάσαμε και συζητήσαμε. Τα περισσότερα απο όσα ζήτησαν έγιναν δεκτά απο μένα και κάποια είναι αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα. Ας πούμε μου ζήτησαν "θα ήθελα να μας συμπαθήσετε", "να είστε καλή μαζί μας", "να μας εξηγείτε καλά το μάθημα "   . Όλα αυτά δεν χωράνε καθόλου συζήτηση.

Τα δικά μου "αιτήματα" έγιναν δεκτά απο όλους!

Διαβάσαμε , κόψαμε , κολλήσαμε, υπογράψαμε και ΤΕΛΟΣ!

Αντε να δούμε τώρα αν θα σπάσει κάποιος το συμβόλαιο. Γιατί όπως τους εξήγησαν αν εκείνα αθετήσουν όσα υποσχέθηκαν μπορώ να κάνω και εγώ το ίδιο. Ισχύει βέβαια και το αντίστροφο.
















Τα "δε θέλω " δεν είναι στον πίνακα αφού σχεδόν όλοι έγραψαν "δεν υπάρχει κάτι που δε θέλω απο σας"
Στην ουσία τα δε θέλω μπλέκονται με τα θέλω .
Δε θέλω να κάνετε φασαρία/θέλω να είστε ήσυχοι.
Ίσως τελικά να μη το διατύπωσα καλά. 



Να έχετε ένα όμορφο Σαββατόβραδο και μια ακόμα πιο όμορφη Κυριακή!!!

Πολλά φιλιά σε όλους σας!


8 σχόλια:

  1. Καλημέρα κυρία :)
    Είδα τις αναρτήσεις σας. Το μονο που εχω να σας πω είναι πως σε καθε γεγονος υπαρχουν θετικά. Αυτα πρεπει να κοιτάμε και να προχωράμε. Κυρία μου, πώς να μην σας συμπαθήσουμε; Ειστε αξιολατρευτη :))
    Έστω και καθηστεριμενα να εχετε καλη σχολική χρόνια. Θα σας χαιρετησω παλι στις γιορτές. Λόγω υποχρεώσεων δεν εχω χρονο. Σας φιλώ <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Διονύση !
      Πέρασε ένας μήνας και κάτι στο νέο σχολείο και όλα πάνε καλά!Θα τα πούμε όποτε μπορέσεις!

      Διαγραφή
  2. Είμαι σίγουρη ότι θα περάσεις και φέτος υπέροχα. Κάθε τάξη είναι και ένα καινούριο ταξίδι. Και τα φετινά σου παιδάκια θα σε κανουν να τα αγαπήσεις πολύ. Καλή σχολική χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα έτσι δείχνουν. Αγάπη παντού και φέτος!
      Φιλιά πολλα!

      Διαγραφή
  3. Καλή σχολική χρονιά να έχεις
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι υπέροχη ιδέα;;; Καλή σχολική χρονιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ευαγγελία!
      Πέρασα μια βόλτα και απο το δικό σου ιστολόγιο το οποίο μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Θα τα λέμε και απο κει λοιπόν!

      Διαγραφή