7 Μαΐου 2008

"Σώστε το Κρητικό τοπίο"


(αντιγραφη απο τον Αντώνη)

Στο Νομό Λασιθίου, σε έκταση του Ιδρύματος «Παναγιά η Ακρωτηριανή» της Μονής Τοπλού έχει προγραμματισθεί από εταιρεία Βρετανικών συμφερόντων, ένα έργο υποτιθέμενης τουριστικής ανάπτυξης.
Το εν λόγω έργο αναπτύσσεται σε μια έκταση 26.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο, η οποία αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ.

Η ενδεχόμενη πραγματοποίηση της επένδυσης θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές, χωροταξικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Η κατασκευή πέντε τουριστικών χωριών και πολυτελών ξενοδοχείων, συνολικής δυναμικότητας 7000 κλινών, σε συνδυασμό με την κατασκευή τριών γηπέδων γκολφ (που ως γνωστόν για τη συντήρηση του γρασιδιού απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού), ξεπερνούν κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα μιας από τις περιοχές της χώρας μας η οποία όπως προαναφέραμε πλήττεται έντονα από το πρόβλημα της λειψυδρίας.
Με το σύνθημα «Σώστε το Κρητικό Τοπίο» πλήθος Ελλήνων και ξένων υποστηρίζουν την εκστρατεία συλλογής υπογραφών εναντίον της δημιουργίας αυτών των τεραστίων τουριστικών εγκαταστάσεων και γηπέδων γκολφ στο ανατολικότερο ακρωτήριο της Κρήτης, το Κάβο Σίδερο.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ματαίωση των σχεδίων με τα οποία προωθείται η χρήση 26000 στρεμμάτων τα οποία παραχωρούνται από τη Μονή Τοπλού για 40 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης της χρήσης για άλλα 40 χρόνια με βέβαια καταστροφικά αποτελέσματα για το φυσικό περιβάλλον και με αμφίβολα ωφέλη από την εισροή ορδών τουριστών στην περιοχή χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν η φέρουσα ικανότητα του τόπου και η ήπια και αειφόρος ανάπτυξή του.

Να σημειώσουμε πως στην εν λόγω περιοχή βρίσκεται το μοναδικό φοινικόδασος της Ευρώπης το Βάι,

ο Μινωικός οικισμός Ίτανος

ενώ παραμένει άγνωστος ο αρχαιολογικός πλούτος που βρίσκεται «θαμμένος» στην περιοχή αφού οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Η πρωτοβουλία της έκκλησης για τη συλλογή υπογραφών, που κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου


ανήκει στην Αμερικανίδα αρχαιολόγο περιβάλλοντος Jennifer Moody, ερευνήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τέξας, και στον Άγγλο ιστορικός οικολόγος Oliver Rackman, τιμώμενο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και προορίζεται να σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Υπουργούς, πολιτικά κόμματα, βουλευτές, ξένες πρεσβείες καθώς και σε πολιτικές και άλλες προσωπικότητες στο εξωτερικό.
Τριακόσιοι περίπου πολίτες και οργανώσεις από την περιοχή και την υπόλοιπη Κρήτη έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της περιβαλλοντικής μελέτης.
Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 9 Μαΐου.
Αν είναι να καταστρέψετε ένα τόπο, ας το κάνετε για κάποιο σοβαρό λόγο,
όχι απλά για να παίξετε γκολφ

Μας λέει το μήνυμα διαμαρτυρίας που έρχεται από το blog e-epiloges όπου μπορεί κανείς να βρεί πλούσιες πληροφορίες για το θέμα.
Διαδώστε το....

Πηγή : whispering planet

εγω "ψηφισα" ηδη! Καντε το και εσεις!!!

11 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο,...
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψήφισα, και χρόνια πολλά Μαζί γεννηθήκαμε με 12 χρόνια διαφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτι ακούω για την εν λόγω επένδυση ότι είναι απάτη για περισυλλογή χρημάτων κι ότι αληθινές διαθέσεις για πραγματοποίηση του έργου δεν υπάρχουν. Μακάρι , πάντως και μένα μου κάθεται στο στομάχι η ιδέα.
    Ηλιόφτερη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σημαντική πρωτοβουλία να το δημοσιεύσεις.
    Μπράβο σου.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διάβασα σχετικό
    άρθρο σε εφημερίδα ...
    Τελικά τα οικονομικά συμφέροντα
    δεν έχουν καμμιά αναστολή στο να
    καταστρέψουν ένα αριστούργημα της
    φύσης μπροστά στο άνομο κέρδος τους ...
    Τα ίδια τραβάμε εδώ και δεκαετίες
    στη Σάμο κι είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση ...
    Υπέγραψα ήδη ...
    Μπράβο σου δασκαλίτσα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έχει που έχει η κρήτη τοπρόβλημα της ερημοποίησης λόγω της αν ομ βρίας και των υψηλών θερμοκρασιών, έρχεταικαι αυτή η κατάσταση με το "έργο πνοής" να πληγώσει ακόμη πιο πολύ τον τόπο. Κριμα... Καλημέρα, Άννα,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή